De onbegrensde mogelijkheden van aromatherapie

Door Drs. Harmen Rijpkema van Stichting Aromatherapie & Natuurlijke Gezondheidszorg Ontwikkeling (SANGO).

De toepassingen van natuurlijke aroma’s zijn al duizenden jaren een gebruik in allerlei culturen. Cleopatra nam al een bad met rozenblaadjes. De overal aanwezige open rioollucht in de middeleeuwen werd door veel mensen een beetje bestreden met het gebruik van lavendel en rozemarijn in en rondom de woning. Veel kennis van en ervaringen met aromatherapie hebben dan ook een traditionele achtergrond meer dan een wetenschappelijke. Evidence based onderzoek is altijd achtergebleven en is meer van de laatste 100 jaar, dit gaat vooral om laboratoriumonderzoek. Hele concrete resultaten zijn meer van de laatste decennia.

Ronduit spectaculair zijn de ervaringen met de inzet van lavendel bij Alzheimerpatiënten die rustiger bleken en minder agressie vertoonden. Dat de meeste essentiële oliën in min of meerdere mate antiviraal, antibacterieel en fungicide zijn, was al langer bekend en blijkt ook uit veel laboratoriumonderzoek. Maar een paar jaar geleden is in een ziekenhuis setting aangetoond dat het verdampen van slechts een paar druppels essentiële olie de luchtkwaliteit in de betreffende ruimte drastisch verbeterde. De toepassingsmogelijkheden van 100% natuurlijke essentiële oliën (aroma’s) lijken onbegrensd. In principe is dat zo maar belangrijk is het om te benadrukken dat het hier gaat om krachtige, natuurlijke stoffen. Voor één druppel rozenolie zijn 200 rozen met de hand geplukt! Het adagium: baat het niet dan schaadt het niet is hier zeker niet van toepassing. Belangrijk is om de grenzen te kennen en niet te overdoseren. In het algemeen geldt: weinig gebruiken voor een prima resultaat. Afstemming met de cliënt en uitgaan van het doel is van groot belang. Dan zijn de mogelijkheden inderdaad onbegrensd: van ondersteuning bij astma tot de behandeling van zweetvoeten. Van anijskoekjes tot zeebanket met dille olie. Van acne tot zuivering van de lucht, daar waar mensen wonen, werken en ontspannen. Van anti-stress massage tot helemaal zen.

De masseur die aromatherapie inzet

Het is eigenlijk zonde om tijdens de massage aromatherapie niet in te zetten. Uiteraard is de anamnese vooraf wezenlijk voor de resultaten van de masseur. De mogelijkheden van aromatherapie worden natuurlijk ook vooral door de cliënt bepaald: klachten en wensen. Als er aroma’s worden toegepast dan zou de cliënt moeten kunnen kiezen voor het aroma. Er zijn ook mensen die lavendel juist niet prettig vinden als geur; dan heeft masseren met lavendel als wellness ervaring niet zoveel zin. Sinaasappel of mandarijn zijn dan alternatieven. Als er een therapeutisch probleem is, bijvoorbeeld nek-schouder pijn, dan kiest en adviseert de masseur voor de essentiële oliën die kunnen ontkrampen en de pijn verlichten. In dit geval bijvoorbeeld zoete marjolein, Roomse kamille en pepermunt. Dan is de specifieke klacht en het resultaat bepalend.

Ontvangen met geur en welzijn

Bijna iedereen gebruikt zijn neus meer dan men beseft. We ruiken de hele dag door en voor we gaan eten komt het speeksel al op gang door simpelweg de geur. We snuiven de geur op van bloemen, van parfums en ook van andere mensen. Geur is altijd en overal aanwezig. Waarom zou je dan mensen niet ontvangen met geur om ze te verwelkomen? In de praktijk kan de geur van citroen, sinaasappel, eucalyptus of een combi de cliënten voorbereiden op de komende massage. Het geeft een eerste indruk, een lekkere, frisse lucht met minder microben in de lucht.

Het kan natuurlijk zijn dat mensen om goede redenen geurneutraal wensen te werken of niet met aroma’s behandeld willen worden. Uitzonderingen zijn er altijd. Maar de talloze mogelijkheden die hierboven zijn opgesomd, maken dat de ‘welzijnsmasseur’ echt meer kan doen dan alleen die mooie, goede behandeling geven aan die cliënt. Mensen ontvangen en behandelen met natuurlijke aroma’s biedt een enorme meerwaarde aan comfort, wellness en dus welzijn.