Masseren met rozenolie

Sinds de oudheid heeft de kostbare en zoete roos al vele mensen verleid, meer dan welke bloem dan ook. De roos is verbonden met Venus en is het symbool van schoonheid en liefde. De geur van rozenolie opent ons hart en zorgt voor harmonie. Roos breekt alle verhardingen af en verzacht het. Deze koningin onder de oliën geeft een extra dimensie aan een massage en een luxe verzorging aan de huid.

Er bestaat een Turkse legende die het verhaal vertelt over het ontstaan van de rode roos. De liefde van een nachtegaal voor een witte roos was zo sterk dat het vogeltje in haar verlangen naar de geur zich aan de doornen prikte en met haar bloed de witte roos rood kleurde. De doornen van de rozenstruik zijn ook een prachtige metafoor voor de pijn die men doorlopen moet (de doornen) voordat men de liefde kan bereiken (de roos). Vroeger werd geloofd dat zieken werden genezen als men onder een rozenboog doorliep. Het is dan ook geen toeval dat in oude ziekenhuistuinen en tuinen bij sanatoria veel rozenbogen te vinden zijn.

Het land bij uitstek waar de roos wordt gekweekt en geëerd, is Bulgarije. Hier, in het midden van het land, in de Rozenvallei, wordt al meer dan tweehonderd jaren de Rosa Damascena gekweekt. In mei en juni geuren de roze bloemen en worden met de hand geplukt. Het liefst voor zonsopgang zodat de olie nog in de bloemen zit. Het plukken en verwerken van rozenblaadjes moet gebeuren in drie weken tijd!

Kwaliteit is belangrijk

Rozenolie is één van de meest kostbare oliën. En dat is in feite ook wel logisch als je bedenkt dat er meer dan 200 rozen nodig zijn voor één druppel zuivere rozenolie. Er zijn 3 tot 3,5 ton (!) verse rozenblaadjes nodig voor 1 kilo rozenolie. Om het zich enigszins voor te stellen: 1 hectare rozenstruiken levert 1 liter olie per jaar op. Een waarlijk kostbaar product dat helaas dan ook vaak wordt vervalst met bijvoorbeeld geraniumolie of met synthetische bestanddelen.

Kenmerkend voor rozenolie dat met waterdampdestillatie is gewonnen, is het hoge gehalte (rond 20 %) aan rozenwas. Dit zorgt ervoor dat de rozenolie stolt wanneer het in een koude omgeving (onder 16°C) wordt bewaard.

Werking voor de huid

De roos is niet alleen een weldaad voor het lichaam maar ook voor de geest. Rozen geven een gevoel van warmte en harmonie, terwijl de werkzame stoffen de huid doen opleven en versterken. In een massageolie zorgt roos voor een subtiele parfumering en een luxe verzorging voor de huid.

In een gelaatsmassage helpt rozenolie rimpelvorming te vertragen en verbetert de huidtextuur, waardoor de huid er gladder, zachter en jonger uit gaat zien! De brede werking van rozenolie maakt de olie zeer geschikt bij alle huidtypen. Door haar zachtheid hebben mensen met een acne huid, een droge, gevoelige en oudere huid baat bij producten waar roos in verwerkt is.

Recept

Voor een ontspannende massageolie met rozenolie is het volgende recept aan te bevelen:

100 ml jojoba of amandelolie

5 druppels Bulgaarse rozenolie