Drs. Harmen Rijpkema is medisch antropoloog en aromatherapeut. Hij is werkzaam bij Stichting Aromatherapie & Natuurlijke Gezondheidszorg Ontwikkeling (www.stichtingaromatherapie.nl) en adviseur bij Chi Natural Life. Harmen is auteur van vele artikelen en diverse boeken over aromatherapie, waaronder het Aromecum waarvan eind 2021 de 10de druk is verschenen. Met meer dan 35 jaar ervaring in aromatherapie geeft hij diverse cursussen en opleidingen rondom dit bijzondere thema.

Door Drs. Harmen Rijpkema

Luchtzuivering in de praktijk

Adem in, adem uit. Elke dag ademen we alsof het vanzelfsprekend is. De gewoonste zaak van de wereld want zonder deze inademing en de zuurstof houdt het leven op. Voor mensen met luchtwegaandoeningen is een vrije ademhaling al minder vanzelfsprekend en soms een regelrechte uitdaging. Maar hoe zit het met de kwaliteit van die lucht? Iedereen weet dat je beter in een bos kunt wandelen dan langs de snelweg of op een industrieterrein. Luchtvervuiling is immers overal. Maar hoe zit het met de luchtkwaliteit in huis, op kantoor en in de praktijk van de masseur?

Tips voor babymassage

In dit artikel deelt Drs. Harmen Rijpkema waardevolle adviezen over babymassage en het gebruik van natuurlijke plantoliën om de gevoelige babyhuid te beschermen en te verzorgen. Door de dunnere huid van baby's is het belangrijk om milde, veilige oliën te gebruiken zoals kokos- en calendula-olie. Deze oliën hydrateren de huid, helpen bij het verminderen van ontstekingen, en bevorderen wondgenezing. Babymassage met deze oliën versterkt niet alleen de ouder-kindband, maar bevordert ook de slaap en vermindert fysieke spanningen bij de baby. Het artikel biedt praktische tips voor een rustgevende massage-ervaring, zoals het kiezen van het juiste moment en een warme omgeving.

Kunnen essentiële oliën veilig worden toegepast bij een zwangerschapsmassage?

In veel literatuur en op het internet wordt gesteld dat etherische oliën risicovolle stoffen zijn die tijdens zwangerschap vermeden moeten worden. Bewijs is er niet. Wel voor het tegendeel; ze zijn bij verantwoord gebruik weldadig, geven ontspanning, kunnen helpen bij kleine klachten en lijken – bij twee manieren van gebruik – zeer veilig gedurende de zwangerschap. Verdamping via een diffuser en het gebruik op de huid zijn geschikte toepassingen van etherische oliën waarbij nog nooit schade is aangetoond voor het ongeboren kind. Inname van oliën is een andere zaak. De opname in het lichaam is via de mond 100% en bestanddelen van oliën kunnen dan de placenta passeren. Dit betekent dat oraal gebruik van oliën tijdens de zwangerschap moet worden afgeraden.