Chronische lage rugklachten zijn vervelend en pijnlijk en komen vaak voor, ook bij sporters. Als de klachten langer dan twaalf weken voortduren, mogen we spreken van een chronische fase. Volgens het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) ziet een huisartsenpraktijk lage rugpijn bij 40,9 per 1000 patiënten, die deze pijnklachten hebben zonder uitstralende pijn.
Bij acute lage rugpijn is in 95 procent van de gevallen geen specifieke lichamelijke oorzaak gevonden. Volgens het NHG is de hypothese dat aspecifieke lage rugpijn te maken heeft met overbelasting van pijngevoelige structuren in en rond de wervelkolom, zoals tussenwervelschijven, gewrichten, zenuwen en spieren. Aspecifieke lage rugpijn is gelokaliseerd in het gebied tussen de onderste ribben en de bilplooien. De pijn is over het algemeen diffuus en zeurend van karakter en gaat vaak gepaard met stijfheid, vooral na rust. Soms is er pijn in een of beide (boven)benen, maar over het algemeen staat de rugpijn op de voorgrond.
In deze casus is sprake van een chronische lage rugpijn bij een bouwvakker, die voetbalt bij de lokale voetbalvereniging. Na een aantal weken trainen bij de fysiotherapeut neemt hij contact op met de sportmasseur van de vereniging voor advies.
Casus:
Pijn:
Vervolgstappen:
Wat kan en mag de sport(zorg)masseur nu nog doen?
Opbouw:
Welke weefsels kunnen pijnklachten geven?
In deze casus werd het klinisch redeneren toegepast, waarbij alle verkregen informatie systematisch werd doorgelopen (trechtermodel). Daaruit bleek dat:
Behandelingsvoorstel:
1. Triggerpoint massage, indien men deze kennis bezit;
2. Sederende massage voor de aangedane spieren;
3. Medical taping ter ontspanning van de m. quadratus lumborum.
Ik hoop dat na het lezen van deze casus ieder tot de conclusie is gekomen (en enthousiast is geworden om zich verder te verdiepen) dat een sport(zorg)masseur optimaler kan werken door het vergroten van de theoretische en praktische vaardigheden en kennis. Mogelijk misschien vanuit het NGS, omdat het NGS het niveau van de sportmasseur wil verhogen en verdiepen en daaraan wil ik graag mijn bijdrage leveren. Vooral het onderzoeken van de wervelkolom is achtergebleven in de basisopleiding en verdient daarom aandacht, om zodoende het peil van de sportmasseur te verhogen. Beschik je over meer diepgang in de stof, dan is het klinisch redeneren prima gereedschap om tot een goede weefseldiagnose te komen. Daar wordt dus geen medische diagnose mee bedoeld, maar een locatie waar het weefsel is beschadigd en pijnklachten zal geven.