Polsklachten komen frequent voor bij masseurs en verdienen serieuze aandacht, daar deze klachten regelmatig het gevolg zijn van ‘techniekfouten’ waardoor de pols onnodig zwaar wordt belast. In dit artikel wordt de klacht geanalyseerd en gedifferentieerd volgens het proces van klinisch redeneren door toepassen van differentiaal diagnostiek.
Een collega-masseur meldt zich eind augustus met een pijnlijke rechterpols. Deze collega geeft aan dat hij bij aanvang van zijn massages pijn verneemt, welke in rust weer verdwijnt. De pijn straalt uit naar duim en wijsvinger en bevindt zich aan de dorsoradiale zijde van de pols. Hij masseert al jaren en heeft deze klachten nooit eerder gehad. Wel heeft hij tijdens de Vierdaagse van Nijmegen alle dagen gemasseerd, hetgeen hij de voorgaande jaren slechts één dag deed
Op de vraag of hij eerder andere blessures heeft gehad, geeft hij aan dat hij nekklachten heeft gehad na een snowboardongeval meer dan vijf jaar geleden.
Tijdens de inspectie is een lichte zwelling zichtbaar circa vijf centimeter boven de pols aan de dorsoradiale zijde. De zwelling is bij palpatie gevoelig.
We denken aan een overbelasting van het bewegingsapparaat. Er is geen trauma, de spieren en pezen van de pols zijn recent meer dan normaal belast.
Bij het actief en passief bewegen van de duim en pols zijn crepitaties waarneembaar
Welke aandoeningen of surménageletsels kennen wij vanuit de orthopedie?
M. de Quervain: irritatie van de peesschede en de pezen van m. extensor pollicis brevis en de m. abductor pollicis longus;
Behandeling: rust, spalk, medical tape, eventueel NSAID’s, corticosteroïdinjecties, operatief ingrijpen.
Roeierspols:
Behandeling: immobilisatie pols en duim (spalk/gips), NSAID’s, corticosteroïdinjectie. Bij grote uitzondering operatief verwijderen ontstekingsweefsel.
Fractuur os scaphoideum:
Behandeling: stabiele fractuur: gips zes-twaalf weken (afhankelijk van genezingsproces). Instabiele fractuur: operatie met schroef en gips vier-zestien weken (afhankelijk van genezingsproces).
Differentiaal diagnostiek
Wat is er dan nu aan de hand met onze collega?
Naar alle waarschijnlijkheid en op basis van de uitkomsten van de tests, heeft onze collega, zichzelf flink overbelast door (te) veel massages achtereen uit te voeren, waarbij mogelijk door vermoeidheid de techniek van de handgrepen verwaarloosd is. Gezien de pijnlocatie is de roeierspols het meest waarschijnlijk.
Het advies aan onze collega luidt nu als volgt: