Schouderklachten

Tom is keeper van een eerste elftal dat uitkomt in de vierde klasse van de KNVB. Hij is van beroep stukadoor en is 26 jaar. Jij bent als sportmasseur werkzaam binnen zijn vereniging en aanwezig op de dinsdag- en donderdagavond. Tevens ben je aanwezig bij de wedstrijd op de zondagmiddag.

Je bent werkzaam in de eerste lijn en dus vaak een direct eerste aanspreekpunt. De spelers wenden zich tot jou met van alles en nog wat. Ze denken dat jij een arts c.q. fysiotherapeut in één persoon bent en een gesprek met jou ‘bespaart’ ze een ritje naar de huisarts of fysiotherapeut. Oftewel, gemakzucht?

We zijn inmiddels aanbeland in de voorlaatste week van de winterstop. Over twee weekjes gaat de competitie weer van start. Je ziet Tom nu voor het eerst sinds de start van de winterstop. Tom is druk bezig met zijn eigen huis dat hij net gekocht heeft en waaraan het een en ander veranderd moet worden. Al zijn vrije tijd spendeert hij daaraan. Hij komt nu met een schouderklacht bij jou.

Welke onderzoeken verricht je als sportmasseur?

Anamnese
Sinds enkele weken heeft Tom een zeurende pijn in zijn rechterschouder die langzaam verergert. Hij is blij dat jij daar ‘even’ naar wil kijken, want er wacht ook nog veel werk in zijn nieuwe huis! Vooral ’s nachts hindert de pijn hem met inslapen. Op de vraag hoe hij de pijn kan beschrijven, antwoordt Tom: “Brandend, zeurend bovenop de schouder en in de bovenarm.” Zelfs het kammen van zijn haar vormt nu een probleem. Tom heeft niet het idee dat hij krachtverlies heeft en ook geen tintelingen.

Inspectie
Als je de schouder inspecteert, zie je een lichte atrofie van de m. supraspinatus en m. deltoideus van de rechterschouder.

Actief bewegingsonderzoek
Het actief bewegingsonderzoek laat een beperkte anteflexie, retroflexie, abductie, horizontale adductie, exorotatie en endorotatie zien. Je constateert dus rechts een beperkte actieve schouderbeweeglijkheid.
Tijdens de abductie gaat de rechter scapula vrij snel mee ten opzichte van de thoraxwand, een laterorotatie. Bij de linkerschouder is dat pas bij 80º abductie. Bewegingen cervicaal vertonen geen afwijkingen.

Passief bewegingsonderzoek
Het passief bewegingsonderzoek laat hetzelfde zien. De bewegingen zijn allen licht pijnlijk in de ‘eindstanden’ en er zijn geen crepitaties palpabel.

Spiertesten
De verschillende spiertesten leveren geen aanvullende informatie op.

Palpatie
Er is een geringe drukpijn bij diepe palpatie rondom de rechterschouderkop.

Speciale testen
Door de bewegingsbeperking is de speciale anteflexie-adductietest niet uit te voeren en de omvang van de bovenarm is gelijk aan links.

Een frozen shoulder kan veroorzaakt worden door een onbeduidend letsel

Uitkomst van het klinisch redeneren

Als we nu naar de kleine opening kijken van de trechter ‘klinisch redeneren’, waar komen we dan op uit? Frozen shoulder? Cuffruptuur? Impingement beeld? Acromioclaviculare artrose, op deze jonge leeftijd?

Bij dit fysisch-diagnostisch onderzoek (gezien de beperking exorotatie, abductie en anteflexie) denkt deze verzorger aan een frozen shoulder. Het advies aan Tom is dan ook om eerst naar zijn huisarts te gaan.

De verzorger neemt zijn testen mee naar huis en gaat er daar nog eens goed voor zitten. Hij vindt daar ook nog een aantal mogelijke aandoeningen: bacteriële of reumatische artritis, omartrose (een artrose van het glenohumerale gewricht) en zelfs neoplasma (gezwel).

Een frozen shoulder ontstaat door schrompeling en adhesie-vorming van het kapsel van de art. humeri waarvan de oorzaak vaak onbekend is. Soms wordt het zelfs veroorzaakt door een onbeduidend letsel. De beweeglijkheid van dit schoudergewricht komt dan vooral op de ‘schouder’ van het scapulothoracale glijmechanisme. Het spontane herstel kan wel tot twee jaar duren.

Daar zal Tom, denkt de verzorger, niet op willen wachten. Tom kan zelf oefeningen gaan uitvoeren. Hij kan ook gelijk aan zijn huisarts vragen of de verzorger eventueel bindweefselmassages mag gaan uitvoeren. Tom weet dat zijn verzorger de scholing daarvoor heeft gehad.

Tom heeft de raad van de verzorger opgevolgd en heeft zijn huisarts geconsulteerd. De diagnose van de huisarts is inderdaad een frozen shoulder.
Voorstel van de huisarts: fysiotherapie, UKG of curapuls en intensieve oefentherapie. Daarbij kan Tom oefeningen vragen die hij zelf kan uitvoeren. Eventueel kan hij een pijnstiller krijgen (NSAID’S). De verzorger van Tom mag in overleg met de fysiotherapeut bindweefselmassages geven.