Het Skelet

Hoe zat het ook alweer?

Het examen. Zo lang naar toegeleefd, en binnen een paar uur was het voorbij. Met als beloning het diploma tot masseur. Maar hoe zat het ook alweer met die kuitspier, Balinese kokosolie of hygiëne? Om ieders geheugen even op te frissen, nemen we een vraag uit het examen door.

Wat is een functie van het skelet?

a. het aanmaken van bloedcellen
b. het aanmaken van eiwitten
c. het aanmaken van vetten

Antwoord

Om tot het juiste antwoord te komen en de andere alternatieven als niet juist te bestempelen c.q. uit te sluiten, is het van belang om de functies van het skelet nog eens op een rijtje te zetten.

Het skelet is opgebouwd uit botweefsel, zeer actief met tal van functies. Het skelet geeft ons namelijk stevigheid, bepaalt onze vorm, beschermt zachte weefsels zoals de hersenen, het ruggenmerg, de spijsverteringsorganen, het hart en de longen en maakt verder bewegingen mogelijk omdat de pezen van de meeste dwarsgestreepte spieren hier hun aanhechtingsplaats hebben.

Daarnaast is het skelet een opslagplaats van mineralen. 99 procent van het calcium is opgeslagen in het beenweefsel. De calciumspiegel in het bloed wordt van hieruit geregeld. Verder is calcium nodig voor de spiercontractie. Onder invloed van calcium gaan verschillende eiwitten van skeletspieren een verbinding aan waardoor een contractie ontstaat.

Een andere belangrijke functie van het skelet is het aanmaken van bloed. In het rode beenmerg dat zich bevindt in platte beenderen (onder andere het sternum) en in de uiteinden van lange pijpbeenderen (onder andere de femur), bevinden zich stamcellen die voor de productie van de bloedcellen zorgen. Het gele beenmerg daarentegen is een opslagplaats voor vet.

Ook de gehoorbeentjes en het gebit zijn onderdeel van het skelet. Het skelet heeft dus ook een functie bij de spijsvertering (het kauwen van voedsel) en bij het horen. Het aanmaken van eiwitten en vetten daarentegen is geen functie van het skelet.

Als juist antwoord blijft dus A over.