Ergonomisch masseren: investering in eigen gezondheid

"Je lijf is je gereedschap, daar moet je zuinig op zijn"

Ergonomisch masseren is een investering in het belang van de klant, maar vooral van jezelf. Veel masseurs cijferen hun eigen lichaam weg om het voor de klant zo comfortabel mogelijk te maken. “Dat is denken op korte termijn. Als masseur heb je je lijf nodig om je hobby uit te voeren of je boterham te verdienen. Op dat lijf moet je zuinig zijn”, zegt Mehdi Tajeddin.

Meer dan wie ook is hij overtuigd van het belang van ergonomisch masseren. Door als masseur een juiste houding en positie aan te nemen, is er op het gebied van het comfort van de klant, gezondheid van de behandelaar en effectiviteit van de techniek veel te winnen, meent hij. Mehdi is oprichter en eigenaar van Ziyuli Academie Voor Oosterse en Westerse Massage in Almere. Regelmatig ziet hij op de vele workshops die hij geeft cursisten langskomen die volgens hem te nonchalant met hun eigen lichaam omgaan. “Ik werd geconfronteerd met masseurs die met een bepaalde houding en het toepassen van een bepaalde techniek zelf last kregen van hun schouders. Dat is zonde. En onnodig”, zegt hij. “Bij het masseren komt er veel op je eigen spieren en gewrichten aan. Hoe je daarmee omgaat, verdient aandacht. Ik doe dit vak al meer dan dertig jaar en heb nooit last. Ik heb mijn eigen behandelwijze geanalyseerd en vervolgens deze workshop opgezet. Of het lastig is om naast het lichaam van een ander ook met je eigen houding bezig te zijn? Als je passie voor je vak hebt, is niets lastig. Ik noem het een uitdaging.”

“Als je passie voor je vak hebt, is niets lastig”

Kwaliteit

Volgens Mehdi begint alles bij een ergonomische werkplaats. “De materialen die je gebruikt, zijn essentieel.” Daarbij gaat het onder meer om een krukje dat in hoogte verstelbaar is en een massagebank die in hoogte verstelbaar is. Vervolgens is er voor ergonomisch werken een basisprincipe; als behandelaar moet je fysiek en mentaal ontspannen zijn om iemand anders te kunnen laten ontspannen. Zijn onbewust jouw spieren gespannen of heb je last van een spiergroep, dan zul je niet de optimale ont- “Als je passie voor je vak hebt, is niets lastig” spanning kunnen geven. Mehdi: “Zo simpel is het leven. Het betekent dat je jezelf heel goed moet kennen en dat je je heel bewust moet zijn van je eigen lichaam.”

Hij geeft aan dat dat ook kan betekenen dat je moet overwegen klanten af te zeggen wanneer je zelf niet goed in je vel zit en dus niet het maximale kunt bieden. “Het beste wat je kunt doen, is eerlijk zijn. Natuurlijk is het niet leuk om vier of vijf mensen die die dag bij jou komen te bellen om de afspraak te verzetten. Dat is een minder fijn bericht en dat gun je je cliënten niet. Maar iedereen weet dat zoiets kan gebeuren. Pak de telefoon of ga achter je computer zitten en meld dat wanneer ze deze dag komen ze niet de behandeling krijgen die ze verdienen. En jij wilt een behandeling geven die ze wél verdienen. Ze zullen het begrijpen, omdat je laat zien dat voor jou kwaliteit heel belangrijk is.”

Veel klanten achter elkaar behandelen, is volgens Mehdi niet verstandig. “Daarmee kun je op korte termijn misschien veel geld verdienen, maar als je daar zoveel klachten van oploopt dat je uiteindelijk een paar dagen achter elkaar niet kunt werken, wat schiet je er dan mee op? De vraag is: Kies je ervoor dat je ogen glinsteren of dat het geld glinstert? Als je kiest voor glimmende ogen, komen klanten die je misschien één keer hebt moeten afzeggen vanzelf terug. Uiteindelijk gaat dan ook het geld glimmen.”

“De materialen die je gebruikt, zijn essentieel”

Drie fases

Sport, massage en behandelaar kennen in de zienswijze van Mehdi dezelfde drie fases. “Bij sport doe je de warming-up, de training of wedstrijd en de cooling-down. Een massage kent een opening, de kern en de afsluiting. Ook een behandelaar gaat door deze fases. De voorbereiding bestaat uit je eigen lichamelijke en mentale voorbereiding. De kern is de behandeling en het doel dat je daarmee wilt bereiken en vervolgens heb je een cooling-down door een moment voor jezelf te nemen. Pak je rust, drink iets en wees je bewust van je ademhaling. En nee, zes uur achter elkaar doorgaan, is nooit goed voor je.”

Volgens Mehdi houdt ergonomisch masseren in de kern in dat je je bij elke techniek en elke klant moet afvragen: Is mijn lichaam comfortabel? Bij staan of zitten, bij hoog of laag, bij verschillende technieken en bij verschillende objecten is de situatie anders. Dat betekent weer een andere houding voor je onderrug of voor je schouders. “Hoe je kunt leren wat voor jou de juiste houding is? Het is geen denkpartij, het is een voelpartij. Je moet het zo zien; als je je rijbewijs haalt, leer je hoe je moet rijden, welke pedalen er zijn, hoe je moet schakelen en alles wat erbij hoort. Heb je eenmaal dat rijbewijs, dan moet dat behaalde rijbewijs nog in connectie komen met je lijf. Door veel kilometers te maken, wordt je lijf geprogrammeerd. Dan hoef je er niet meer over na te denken hoe ver van het stoplicht je moet remmen om op tijd stil te staan. Heb je bij het masseren eenmaal deze vloeiende werkwijze te pakken, is het alsof je om iemand heen danst”, zegt Mehdi.

“Masseren is geen denkpartij, het is een voelpartij”

Kleine aanpassingen

Hij zegt dat het jammer is als masseurs zich volledig focussen op de tafel, op hoe de cliënt optimaal comfortabel ligt en of die zich fijn voelt, en daarbij zichzelf vergeten. “Dat is ergens ook wel logisch, want de klant komt bij jou omdat hij of zij geholpen wil worden. Maar je moet niet alleen in verbinding komen met de cliënt, je moet ook in verbinding komen met jezelf.” Bovendien, ook het lichaam van degene die bij je op tafel ligt, is niet alle dagen hetzelfde, zegt Mehdi. “Ik heb mensen die al achttien jaar bij mij komen, maar nog altijd zal ik voor elke behandeling vragen of ze prettig liggen. Je moet er niet van uitgaan dat het wel goed is. Alles heeft invloed, de ene dag is de andere niet. Luister naar het lichaam van jezelf en luister naar het lichaam van je cliënt. Iemand iets vragen kost geen tijd en kost geen geld.” Zelfs tijdens de behandeling informeert hij regelmatig naar het welzijn van zijn klant. “Het is niet vanzelfsprekend dat het wel goed zal zijn. Voel je je prettig? Is dit fijn? Het zijn geen overbodige vragen. Het is niet automatisch goed, omdat het vroeger ook goed was. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.”

Tijdens de cursus Ergonomisch masseren zoekt Mehdi met de deelnemers naar de houding die bij hen past. Vaak kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Hij kijkt naar wat de masseurs gewend zijn te doen en hoe zij hun houding en grepen optimaal kunnen aanpassen aan hun lichaam.

Workshop Ergonomisch masseren

De Workshop Ergonomisch masseren van de Ziyuli Academie is door het NGS geaccrediteerd voor 4 punten. meer informatie vind je hier.

“Je moet niet alleen in verbinding komen met de cliënt, je moet ook in verbinding komen met jezelf”

Trigger

Het lijf is voor een masseur het kostbaarste bezit, zegt Mehdi. “Zoals een timmerman zijn gereedschap heeft, heeft een masseur zijn of haar lichaam.” Niet iedereen kan dezelfde belasting aan en niet iedereen heeft hetzelfde coördinatievermogen. Dat kan betekenen dat een techniek die een masseur graag gebruikt, niet de techniek is die het beste bij hem of haar past. Die techniek tóch toepassen, gaat ten koste van de effectiviteit van de behandeling en het leidt bijna zeker tot lichamelijke klachten bij de behandelaar. Medhi: “Je moet je afvragen: Wat wil je bereiken met de techniek die je gebruikt? Vanuit dat oogpunt moet je werken. Voor vrijwel alle technieken die je binnen een behandeling gebruikt, is wel een alternatieve techniek, zodat je alsnog je beoogde doel kunt bereiken. Sommige masseurs willen per se hun vertrouwde techniek blijven gebruiken. Je kunt je afvragen hoe verstandig dat is. Niet alleen voor jezelf, ook de klant zal de behandeling als kwalitatief beter ervaren als jij hem beter kunt uitvoeren. Een win-winsituatie.”

Maar hoe kun je zelf te weten komen dat een bepaalde houding voor jou niet wenselijk is? Ongemak in je lichaam is de trigger, zegt Mehdi. “En uiteraard wanneer je klachten krijgt. Analyseer wanneer je problemen krijgt en welke technieken je hebt toegepast. Dan is ongetwijfeld te achterhalen welke behandeling de oorzaak is van je kwalen. Ik weet zeker: als je niet in een goede houding werkt, is het een kwestie van tijd voor je pijntjes krijgt. En waarom zou je je eigen gezondheid in gevaar brengen?”