Hoe start je een praktijk?

Javier Sarmiento: “Met zelfvertrouwen, passie en een beetje geluk”

4 jaar geleden rondde Javier Sarmiento zijn opleiding tot sportmasseur af bij Medi Sport in Born. Nu ontvangt hij op een dag –naast zijn fulltime baan als IT’er bij Trevianum Scholengroep in Sittard– regelmatig klanten in zijn eigen praktijk en is hij de vaste masseur van de Amerikaanse veldritploeg. De sleutel tot succes? Zijn ervaring als ziekenverzorgende en sporter, doorzettingsvermogen en vooral passie.

Het is onmogelijk dat zijn passie voor het helpen van mensen je ontgaat wanneer je met Javier Sarmiento spreekt. De geboren Spanjaard –hij verhuisde begin jaren negentig naar Nederland vanwege, hoe kan het ook anders, de liefde– komt er in ons gesprek verschillende keren op terug. “Als ik niet gepassioneerd of met zelfvertrouwen mijn werk doe, voelt de klant dat. De klant voelt dat ik liefde heb voor mijn werk.” Of later: “Toen ik in Nederland kwam, heb ik vijf jaar gewerkt als ziekenverzorger. Daarna ben ik richting IT gegaan. Daar miste ik de verzorging van mensen, het contact, de mogelijkheid om iemand beter te maken.”

Hij koos voor het vak van sportmasseur omdat dit goed aansluit bij zijn hobby: fietsen. “Ik vind het heerlijk om buiten te zijn”, zegt Javier. “Ik hou van uitdagingen. Ik doe aan elke toertocht hier in de buurt mee. Niet alleen om uit te fietsen, maar ook om hem in een bepaalde tijd uit te fietsen. Omdat ik zoveel fiets, weet ik precies wat een masseur betekent voor een sporter.”

De eerste stappen

Nadat hij de keuze voor sportmasseur had gemaakt, zette hij heel weloverwogen de volgende stappen: een praktijk starten, een naam kiezen, zorgen voor een website, enzovoort. “Ik heb onderzoek gedaan naar hoe je een praktijk inricht en kwam uit bij Wil Capel wereldinterieurs. Vervolgens heb ik gekozen voor een naam die bij mij past. Vanwege mijn geboorteplaats Las Palmas op Gran Canaria viel de keuze op Palmas Massage. Palmas betekent ook handpalmen en palmbomen. Een neef heeft het logo gemaakt en zo is het balletje gaan rollen.”

Daarna volgde het voor Javier moeilijkste deel van het starten; de formaliteiten. “Ik moest overal aan denken: inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een aansprakelijkheidsverzekering en een zakelijke bankrekening. Als laatste ben ik op zoek gegaan naar een administratief programma. Ik koos voor EasyAdmin. Dit is een programma op basis van Excel en biedt een overzicht van mijn klantenbestand, btw, inkomsten en uitgaven; zowel per maand, kwartaal als per jaar.”

Mond-tot-mondreclame

Het echte werk begon toen pas. Javier had het geluk dat zijn werkgever Trevianum Scholengroep graag meewerkte. “Ik ben naar de directie gegaan en heb gezegd: ‘Ik ben gediplomeerd masseur, wat kan ik voor de school betekenen?’ De school heeft een ruimte vrijgemaakt om te masseren. Mijn collega’s waren mijn eerste klanten. Dat was een mooi begin.”

Hij zette een website in elkaar en maak te een Facebookpagina aan. “Daar plaats ik regelmatig informatie over wat ik doe, mijn klanten en andere activiteiten. In het begin plaatsten klanten referenties en zo is het langzaam gaan lopen. Het is een kosteloze manier om mijn netwerk te vergroten.”

Het meeste is hij geholpen doordat hij zo vaak in Limburg op de fiets te vinden is en dus veel fanatieke fietsers in de omgeving kent. Niet in het minst zijn fietsmaatjes Maud Golsteyn en Lars van de Eerden. Golsteyn is meervoudig Nederlands kampioen triatlon, haar partner Van de Eerden is sportpsycholoog en onder meer verbonden aan NOC*NSF en Topsport Limburg. Hun contacten hebben hem snel verder geholpen. “Ik fiets al een aantal jaren in het Heuvelland. Op een gegeven moment bouw je een bepaalde naam op. Nu komen de mensen automatisch naar mij toe.”

Al zijn klanten komen via via. “Vooral om te beginnen is mond-tot-mondreclame de belangrijkste reclame die je kunt hebben. Zo heb ik enkele mensen met rugklachten goed kunnen helpen. Daarna zag ik dat ik meer klanten met deze klachten kreeg.”

Amerikaanse profs

Via-via kwamen ook de Amerikaanse veldrijders bij hem terecht. Zij verblijven elk winterseizoen op korte afstand van zijn huis. Hun mecanicien verwees ze naar Javier. “Ik weet wat de jongens nodig hebben en weet precies wat ze voelen. Twee weken geleden had een van hen last van de hamstrings. Ik weet hoe de spieren lopen én weet dat hij als veldrijder veel met zijn rugspieren moet werken. Dus als hij last heeft van de hamstrings, komt dat meestal vanuit de rug. Die kennis maakt de combinatie van ziekenverzorgende, fietser en masseur succesvol.”

Javier werkt zonder contract, maar elke keer als de veldrijders een masseur nodig hebben, weten ze hem te vinden. Zeker de kersverse Amerikaans kampioen Stephen Hyde belt hem vaak. “Soms een keer per week, soms twee keer. Afhankelijk van wedstrijden en of hij een pijntje heeft. Een dag voordat hij naar het Amerikaans kampioenschap vertrok, belde hij mij om half elf ’s avonds. Dan sta ik direct klaar om te helpen. En als ik eenmaal daar ben, kloppen de anderen ook op de deur.”

Topsporters vragen een net wat andere behandeling dan andere mensen. “Professionals willen een paar dagen voor de wedstrijd een ontspanningsmassage hebben en twee dagen na de wedstrijd moet je de spieren los maken. Ze willen voorkomen dat er een probleem ontstaat, niet-professionele sporters komen als ze een probleem hebben. En dan zijn ze eigenlijk al te laat.”

Zelfvertrouwen en passie

Zijn werk voor de Amerikaanse veldrijders heeft zijn naam nog meer gevestigd, zegt Javier. “Ik ben heel blij dat zij mijn werk goed vinden. Ik ben pas begonnen, het is fijn dat zij mij vertrouwen. Nu krijg ik een naam.” En niet alleen in de regio Sittard. “Afgelopen week is iemand uit Venlo gekomen, daarvoor twee dames uit Rotterdam.”

Het is belangrijk om te blijven investeren in jezelf, zegt Javier. Dat heeft hij ook als tip voor andere masseurs. Javier heeft cursussen kinesiotaping gevolgd en is nu bezig met voetreflextherapie. Zijn praktijk heeft hij al verrijkt met een elektrische tafel, een massagestoel volgt binnenkort. “Ik probeer klanten beter te helpen en wil beter voorbereid zijn op toekomstige klanten.”

Hij is supertevreden met wat hij heeft bereikt. “Door zelfvertrouwen en passie. En ook een beetje geluk. Succes is geen toeval, succes is maakbaar. Ik ben een doorzetter. Als ik iets voor ogen heb, doe ik er alles voor om dat te bereiken. Ik heb veel plezier in mijn werk en ben gepassioneerd in mijn vak. Ik ben met niets begonnen en heb nu veel klanten en Amerikaanse profs in handen. Wat wil je nog meer?”