Parttime ondernemen is geen half werk

Veel masseurs zijn parttime ondernemer of denken erover na een deeltijdonderneming op te zetten. De Kamer van Koophandel en Belastingdienst hanteren diverse maatstaven om iemand als (parttime) ondernemer te beschouwen. Als gevolg daarvan krijg je te maken met diverse fiscale regelingen. De Kamer van Koophandel (KvK) heeft een handige webinar over parttime ondernemen. NGS-magazine bekeek het webinar en heeft verschillende wet- en regelgeving alvast voor je op een rijtje gezet.

Voor de KvK is een eerste criterium dat je aan een klant of opdrachtgever diensten of goederen levert. Daarnaast moet er voor deze geleverde diensten en goederen een commerciële prijs worden gehanteerd. Tevens moet er worden deelgenomen aan het economisch verkeer; de kring van klanten is groter dan vrienden en familie alleen. Bij parttime ondernemerschap hoort inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De meest gekozen rechtsvorm is een eenmanszaak. Hier hoort bij dat je ook privé aansprakelijk bent.

Voorwaarden

Reden van het parttime ondernemerschap kan zijn dat de hobby van masseren behoorlijk ‘uit de hand is gelopen’. De werkzaamheden zijn zodanig uitgebreid dat het leuk en aantrekkelijk kan zijn om een onderneming te starten. De stap naar fulltime ondernemerschap kan groot zijn. Voor een deel in loondienst blijven, kan voor zekerheid zorgen.

De Belastingdienst maakt geen onderscheid of je parttime of fulltime onderneemt en stelt geen limiet in hoeveel je bijverdient naast loondienst. Een ondernemer krijgt te maken met btw (omzetbelasting) en inkomstenbelasting. Er gelden vier voorwaarden waardoor de Belastingdienst je als ondernemer ziet: zelfstandigheid, continuïteit, er is een ondernemersrisico en de omvang van de werkzaamheden in tijd en geld. Voldoe je aan deze criteria, dan geef je voor de inkomstenbelasting je winst aan als winst uit onderneming. Voldoe je niet aan alle criteria, dan doe je als particulier aangifte voor de inkomstenbelasting. Om te kijken of de Belastingdienst je als ondernemer ziet, kun je op de website van de Belastingdienst de ondernemerscheck doen.

Startersaftrek

Als ondernemer krijg je te maken met zogenaamde ondernemersaftrekken, waardoor je minder belasting betaalt. Dat gaat om de investeringsaftrek (28% aftrek van de aanschafwaarde van een bedrijfsmiddel), MKB winstvrijstelling (een deel van de winst is niet belast) en de zelfstandigenaftrek. Die laatste komt om de hoek kijken als je minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam bent binnen je onderneming. Bij een deeltijdondernemer geldt dat je van je totale tijdsbesteding minimaal vijftig procent moet besteden aan je ondernemersactiviteiten. De eerste drie jaar geldt een startersaftrek.

Zakelijke kosten zijn aftrekbaar om uiteindelijk de winst of het resultaat te bepalen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de huur van een pand of de kosten die je maakt voor een autorit. De kosten van bedrijfsmiddelen zijn niet in één keer aftrekbaar. Het verschil tussen kosten en bedrijfsmiddelen is dat die laatste vaak langer dan een jaar meegaan, zoals gereedschap of inventaris. Hiervan mag maximaal twintig procent van de aanschafwaarde jaarlijks voor vijf jaar lang ten laste van het resultaat worden gebracht.

KOR

Belasting toegevoegde waarde (btw) is hetzelfde als omzetbelasting. Btw breng je in rekening bij een klant. Dit bedrag moet jij als ondernemer afdragen aan de Belastingdienst. De btw die je zelf betaalt, is aftrekbaar. Btw kost je in principe als ondernemer dus niets. Het meest gebruikte btw-tarief is 21 procent. Over eerste levensbehoeften (bijvoorbeeld eten en drinken) wordt 9 procent gerekend. De btw-aangifte moet per kwartaal worden gedaan. Je doet online aangifte en deze omzetbelasting moet je binnen een maand betalen. Daarvan krijg je geen aparte aanslag.

Voor parttime ondernemers geldt dat bij een omzet lager dan 20.000 euro per kalenderjaar je middels de kleineondernemersregeling (KOR) uit de btw gehaald kunt worden. Je brengt zelf geen btw in rekening, maar hebt ook geen recht op vooraftrek. Je hoeft geen btw-aangifte te doen, wat de administratie net iets handiger maakt. Op de website belastingdienst.nl/KOR staan vijf stappen om te kijken of je voor de KOR in aanmerking komt.

Meer informatie