Harald Herzog was eind jaren zeventig een beloftevolle atleet, alleen lieten zijn kuiten hem in de steek. Blessures noopten hem tot stoppen. Harald kwam ooit op het idee om therapeutisch elastische kousen te gaan dragen, steunkousen in de volksmond. Het bleek een gat in de markt.
“Ik was een redelijke atleet. Maar die kuitblessures bleven terugkomen”, vertelt Harald. “Elke keer een klein zweepslagje in de spier. Dat heelt snel, maar gaat helaas altijd gepaard met de vorming van littekenweefsel. Dat bindweefsel is niet meer elastisch en rekt niet mee met de omliggende spier. Telkens opnieuw ontstond nieuw littekenweefsel, totdat onze sportmasseur bij mijn club AAC mijn benen ging zwachtelen. Hij heeft mij ingetapet met brede, kort rekkende zwachtels. Ik voelde direct dat dit hielp.” Jaren nadien werkte Harald bij een groot medisch bedrijf dat producten maakte op het gebied van wondverzorging en steunkousen. “Het bedrijf maakte vijf drukvarianten steunkousen. Ik ging experimenteren, met die zwachtels van jaren daarvoor in het achterhoofd, en merkte dat kousen met relatief veel compressie hetzelfde gevoel gaven als indertijd die bandages. In feite is die kous van toen qua hoeveelheid compressie en compressieverloop nog steeds dezelfde als die wij nu verkopen. Maar we hebben hem uiteraard doorontwikkeld voor de sporter.”
Met zijn eigen sportmasseur van toen in gedachten, zijn masseurs volgens Harald bij uitstek geschikt als wederverkoper van Herzog compressiematerialen aan hun cliënten. Hij nodigt masseurs dan ook uit om de verkoop op te nemen in hun praktijk. “Masseurs hebben de fysiologische kennis, net als de passie om cliënten te helpen. Het aanschaffen van de kousen is gemakkelijk. Je hoeft ze in het begin niet per se op voorraad te hebben, want wij leveren heel snel. Een nieuwe dealer krijgt van ons alle voorlichting. Masseurs kunnen onze kousen zelf verstrekken en naast het feit dat je de klant echt helpt, is er sprake van een goede winstmarge.” Herzog Medical, het bedrijf van Harald, is de absolute top als het gaat om compressiekousen. “Onze PRO-kous levert een uniek drukprofiel. Bij de enkel levert de kous de meeste druk, 30 mmHg (millimeter kwikdruk), en hij heeft een afnemend drukprofiel richting knie naar 23 mmHg. Dit werkt heel goed om vochtophoping tegen te gaan die ontstaat bij het sporten, en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd.” Wereldtoppers uit het wielrennen gebruiken al jaren de Herzog-kousen om hun herstel te bevorderen. “Ze fietsen na de koers uit om afvalstoffen af te voeren. Maar in rust werkt die spierpomp niet en worden onze kousen gebruikt om afvalstoffen verder af te voeren.
Renners en rensters van SD Worx, DSM, Trek Baloise Lions en Lidl Trek gebruiken onze kousen. Tophandbalster Estavana Polman ook, net als voetbalclubs als NAC en Almere City.”
Masseurs hebben de fysiologische kennis, net als de passie om cliënten te helpen
Tegenwoordig zijn er veel compressiekousen op de markt, zelfs bij een supermarktketen. “Feitelijk zijn dat gewoon te klein gebreide kousen. Onvergelijkbaar met onze kousen. Onze kousen zijn echte medische hulpmiddelen met een MDR-registratie (Medical Device Regulation). Dat is uniek, want er zijn geen andere medische kousen in de wereld!” Elk been is anders, zegt Harald. “Je kunt 1.60 meter zijn, maar ook 2 meter. Of sporters kunnen een kuitomvang hebben van 45 of 35 centimeter en toch dezelfde schoenmaat hebben. Ondanks die verschillende beenvormen moet de kous optimale compressie leveren en dat kan alleen met maatkousen.” Bij Herzogkousen wordt het been op vijf punten opgemeten. Per kleur zijn er 54 verschillende confectiematen, zes omvangmaten, drie beenlengten en drie schoenmaten in alle combinaties. Voor elk been is er een passende maat. De compressiekousen van Herzog zorgen voor sneller herstel na een sportprestatie én ze zijn een soort brace voor de kuit. “Bij hardlopen ‘slingert’ die relatief zware kuitspier. Dat wordt door onze kousen tegengegaan, waardoor spierschade wordt voorkomen. Dat brace-effect zorgt er ook voor dat die kuitspieren minder aan de achillespees en het scheenbeen trekken, waardoor shinsplint- en achillespeesblessures minder voorkomen”, zegt Harald. Niet alleen sporters hebben baat bij goede kousen. “Als je lang staat, krijg je vochtophoping en wanneer er spataderen in de familie zijn, krijg jij die geheid ook. In operatiekamers staan mensen aan een stuk door en zij gebruiken nu ook onze kousen. Wij leveren inmiddels aan een groot aantal ziekenhuizen voor hun personeel.”
Kijk voor het volledige assortiment en mogelijkheden om reseller te worden op www.herzogmedical.com.