De opleiding wordt meerdere keren per jaar verzorgd door de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). De eerstvolgende data zijn 21 en 22 januari 2022 in Utrecht en 8 en 9 maart 2022 in Utrecht.
FitStap is het beweegprogramma van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Naast een beweegdeel (waarvan de basis wandelen is) omvat het programma voeding(sadvies), mentale coaching en cognitieve fitness. Het doel van FitStap is dat de deelnemers een structurele verandering in hun leefstijl doorvoeren, waardoor hun gezondheid ook op de lange termijn verbetert. Voor veel deelnemers is FitStap de eerste stap om (weer) in beweging te komen.
KWBN biedt de opleiding ‘FitStap coach’ ook voor sportmasseurs aan. Door jouw kennis en vaardigheden uit te breiden op het gebied van o.a. voeding, mentale coaching en cognitieve fitness, ben je in staat om mensen die op zoek zijn naar een gezonde leefstijl te ondersteunen. FitStap kan ook gebruikt worden als springplank naar meer beweging.
De opleiding ‘FitStap coach’ is een opleiding op maat, bestaande uit de modulen:
De kosten voor de opleiding bedragen: €275 exclusief BTW. Lees hier alles over de Kansen en kosten. We verwachten dat je ervaring hebt opgedaan met het begeleiden van sportieve groepen. Heb je een sportopleiding op niveau 3? Dan word je zonder meer toegelaten. Twijfel je over je inschrijving? Neem dan contact op met Eric Voet e.voet@kwbn.nl
Wil jij een nog actievere rol spelen in de preventie? Jouw kennis en vaardigheden uitbreiden? Verandering in beweging zetten? Of wil je met je deelnemer ook naar buiten om een gezonde leefstijl onder de aandacht te brengen? Meld je dan aan voor één van de tweedaagse opleidingen tot ‘FitStap coach’. Heb je vragen? Stuur ze door naar info@fitstap.nl.
Voor deze opleiding ontvang je 10 punten voor je NGS-licentie!
Voor masseurs die naast hun praktijk een aanvullende dienst willen aanbieden, is FitStap een interessante optie. Dit programma brengt mensen die om welke reden dan ook niet of nauwelijks sporten, weer in beweging. Dit sluit goed aan op de kennis van het bewegingsapparaat die masseurs toch al hebben én zorgt voor extra klanten. Dankzij een collega die wel wat begeleiding kon gebruiken bij zijn marathonwedstrijden op de mountainbike, werd Eline Linssen
sportzorgmasseur. Prima werk, want met haar massages kan ze sporters helpen hun doelen te bereiken. Maar die spieren van staal die ze moet masseren, dat is niet veertig uur per week vol te houden. Toen haar baan naast het masseren wegviel, moest ze dus iets anders. “Ik moest een keuze maken. Ik wandel zelf vaak lange afstanden, de Kennedymars bijvoorbeeld, of tochten van honderd kilometer. Dus toen ik in aanraking kwam met FitStap, was de beslissing snel gemaakt. Nu ben ik FitStap-coach.”
“FitStap is een leefstijlprogramma dat zich richt op lichaam en geest”, zegt Eric Voet, als productmanager bij wandelbond KWBN verantwoordelijk voor FitStap. “Het bestaat uit vier componenten die samen een mooi geheel vormen. Wandelen, uiteraard. Daarnaast is er aandacht voor voeding. Het derde deel is cognitieve fitness, waardoor deelnemers zich bewust worden van onbewuste keuzes, bijvoorbeeld de reflex om een zak chips te pakken. En het vierde onderdeel is mentale coaching. We leren deelnemers doelen te stellen, maar ook hoe ze daarmee omgaan; soms moet je een omweg nemen om je doel te bereiken.” Het programma duurt twaalf weken. Elke week bestaat uit een gezamenlijke training en twee zelfstandige trainingen, waarbij een FitStap-app ondersteuning biedt. “Het programma richt zich op mensen die onder de beweegnorm blijven. We willen bij hen een gedragsverandering bereiken. En dat kan niet met wandelen alleen, daarom geven we ook dingen mee voor de geest. Het is leuk, leerzaam en mensen blijven gemotiveerd om te bewegen’’, zegt Eric.
Voor Eline is dat de charme van FitStap, ze brengt mensen letterlijk weer in beweging. “Een van mijn huidige deelnemers is een dame met niet-aangeboren hersenletsel. Overal kreeg ze nee te horen. Fysiotherapeuten konden haar niet helpen. Van de personal trainer in de sportschool eiste ze te veel tijd. Tegenwoordig kan ze al vijf kilometer lopen en daar ben ik best trots op.” “Mijn klanten zijn mensen die zich ervan bewust zijn dat ze meer moeten bewegen”, verduidelijkt ze. “Vaak ook zijn het mensen die heel graag buiten zijn. Als ik in de ochtend ga hardlopen, kom ik veel klanten tegen. De meeste deelnemers gaan daarna ook naar een wandelvereniging. FitStap was voor hen het opstapje naar regelmatig bewegen.”
FitStap is een redelijk nieuw beweegprogramma. In 2017 startte de KWBN met een pilot, in de twee jaar daarna hebben ruim zeshonderd mensen het programma gevolgd. Eric: “We rekenen erop dat we dit jaar richting de 1.200 deelnemers gaan. Het programma heeft de interesse gewekt van met Ministerie van VWS en van NOC*NSF. Zij kijken of ook gemeenten geïnteresseerd zijn. Als dat gebeurt, vliegen de aantallen omhoog.” Het lastigste was tot dusver de juiste mensen te bereiken. “Nu zoeken we de samenwerking met organisaties als ReumaNederland of de Parkinson Vereniging. We hopen dat FitStap-coaches daar iets mogen vertellen en dat FitStap wordt opgenomen in het reguliere aanbod van verenigingen. Ook hebben we gemerkt dat we dicht tegen de gezondheidszorg in gemeenten moeten zitten.” Eline heeft gemerkt dat een 50Plus-beurs wonderen kan doen. Als daar aandacht wordt besteed aan FitStap, bijvoorbeeld door de KWBN, is er direct veel animo. “Ik kan dan met gemak drie groepen opstarten. Ook word ik door gemeenten gevraagd als er een beweegmarkt is, zij weten me al te vinden, en ik geef regelmatig workshops op middelbare scholen.”
Om FitStap-coach te worden, moet je een tweedaagse cursus volgen, die vier keer per jaar in Nijmegen wordt georganiseerd. De eerstvolgende mogelijkheid is op vrijdag 3 en zaterdag 4 april. In die twee dagen komen de vier onderdelen van het FitStapprogramma aan bod. Ook is er extra aandacht voor de doelgroep mensen met chronische aandoeningen. Coaches met een trainersdiploma op niveau 3 van de Nederlandse kwalificatiestructuur worden zonder meer toegelaten. “Maar er is veel talent zonder dat diploma. Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden toch meedoen aan de opleiding. Zij ontvangen een competentielijst op het niveau van de trainer 3. We doen dan een beroep op enige zelfreflectie. Om de kwaliteit van het programma te garanderen, houden we aan het einde van de opleiding een praktijkexamen. Het slagingspercentage ligt per opleiding rond de 85 procent”, zegt Eric. Hij vervolgt: “Heb je een medische achtergrond en ervaring in de sport, dan heb je het perfecte profiel. Ook een diëtist die ervaring heeft in het begeleiden van groepen kan een ideale kandidaat zijn. Dat maakt de opleiding zo leuk. Ieder heeft zijn eigen deskundigheid. We stimuleren de interactie, want daarmee maak je elkaar beter.” FitStap zoomt niet in op kennis, zegt hij. “De twaalf wekelijkse trainingen zijn duidelijk uitgeschreven. Belangrijker vind ik dat een deelnemer moet kunnen omgaan met een groep in de buitenlucht. Je moet zowel op persoonlijk niveau mensen kunnen stimuleren als in staat zijn een groepsdynamiek op kunnen zetten. Mensen die in een groep sporten, blijven langer sporten.” Een coach moet goed om kunnen gaan met teleurstellingen en mensen daarna in de juiste richting wijzen, vertelt Eric. “Als er veel gelachen wordt in een groep is dat ook een goede indicator, dan zijn mensen ontspannen en voelen ze zich veilig. Dat is belangrijk, want veel deelnemers zijn mensen met chronische aandoeningen en zij voelen zich vaak heel kwetsbaar.”
Eline was een van de eersten die de opleiding succesvol afrondde. Ze voldeed niet aan alle eisen voor deelname, maar door haar werk als sportzorgmasseur mocht ze toch direct de opleiding volgen. “Omdat je als sportzorgmasseur dicht bij de medische kring staat, zijn bepaalde zaken heel makkelijk. Zo leert de cursus je over het bewegingsapparaat. Als sportzorgmasseur ken je dat al uit je hoofd.” Het geven van de trainingen gaat Eline goed af en ze verwacht dat dat voor andere sport(zorg)masseurs ook zo zal zijn. “De meeste onderwerpen liggen dicht bij dat werk. Wanneer je uitleg moet geven over hoe spieren in de benen of voeten werken, hoef je daar eigenlijk niet over na te denken. Dat ligt anders bij bijvoorbeeld voeding, maar de handboeken zijn zo perfect geschreven dat dat ook goed gaat. Ook moet je mensen kunnen overtuigen van de waarde van bewegen, maar de cliënt die op de massagetafel ligt, geef je ook vaak oefeningen of uitleg.” Zij kan enthousiast vertellen over de dame van 65 die nog nooit had gesport en veel vooruitgang boekt, of de ex-kankerpatiënte die ze zelfs moet afremmen in haar enthousiasme. Het maakt het geven van FitStap-trainingen bijzonder mooi, vindt Eline. En ja, als extra inkomstenbron is FitStap ook welkom. Eline biedt een extra dienst aan én profiteert daar als masseur ook weer van. “Zonder het in de gaten te hebben, breid ik mijn klantenkring uit. Veel mensen denken dat ik als sportzorgmasseur alleen met sporters werk, maar vooral oudere mensen hebben problemen die een sportzorgmasseur goed kan oplossen. Veel FitStap-klanten zijn daarna blijven komen voor massages.”
Heb je een NGS-licentie? Met deze scholing verdien je 10 punten voor je NGS-licentie.