Tijdens een ziekteperiode ten gevolge van het SARS-CoV-2 infectie (COVID-19 ) kunnen er milde, maar ook zeer ernstige klachten ontstaan. Het natuurlijk herstel van COVID-19 zal waarschijnlijk enige tijd in beslag nemen, waarbij het beloop nog niet voorspelbaar is. Ook is er op dit moment nog zeer weinig bekend over de langetermijnklachten bij overlevenden.
Er zijn wel enkele studies gedaan naar de langetermijnklachten bij patiënten die in een ziekenhuis opgenomen zijn geweest ten gevolge van een SARS-infectie. Uit deze studies blijkt dat een substantieel deel van de patiënten restschade heeft aan de longen. Ook worden psychische klachten gevonden op de lange termijn;
Hoewel de toekomst moet uitwijzen in hoeverre deze gegevens te extrapoleren zijn naar alle patiënten met COVID-19, is het de verwachting dat een gedeelte van de overlevenden van COVID-19 fysieke, cognitieve en/of psychische klachten zal ervaren.
Wat kan de masseur betekenen voor deze cliënten?
Deze vraag staat centraal tijdens het webinar.
Deel 1: COVID-19 en dan? Wat is er bekend over Corona? Hoe kan nazorg eruit zien?
Tessa Backhuijs, sportarts
Deel 2: Masseren van mensen die COVID-19 hebben gehad. Wat kun je betekenen bij specifieke klachten?
Natasja Franchimont: sportmasseur, neuromusculair therapeut docent sportmassageopleidingen en lid NGS-werkgroep nascholing.
Brigitte Verheij: Sportmasseur, fysio- en manueel therapeut,
docent sportmassageopleidingen en o.a. voorzitter van de NGS-werkgroep nascholing.