Manuele lymfedrainage voor een optimale afvoer

Het lymfestelsel maakt onderdeel uit van het menselijk afweersysteem. Een goed functionerend lymfestelsel is belangrijk voor de algehele gezondheid van de mens. Manuele lymfedrainage leidt met hand- en vingergrepen tot een optimale afvoer van virussen, bacteriën en giftige stoffen uit het menselijk lichaam. “Door het preventief toepassen van deze behandelmethode kun je bijvoorbeeld mensen sterker de verkoudheids- en griepperiode in laten gaan”, vertelt Inge van Trigt enthousiast over deze aanpak.

Inge rondde in 2004 de opleiding Sportmassage af. Het was na tien jaar gewerkt te hebben in de consulting en training en development de ommekeer in haar leven, want de liefde voor het massagevak bleef groeien. Twee jaar later, na een verhuizing naar Zwitserland in 2005, richtte ze haar praktijk Total Recharge Massage op. Deze praktijk verhuisde ze in 2014 naar Haarlem. Ook in Zwitserland is nog een locatie.

Stofzuiger

Zeven jaar na het behalen van haar eerste massagediploma heeft Inge een indrukwekkende lijst aan specialismen achter haar naam staan; voetreflexologie, bindweefselmassage, bandageren, tapen, blessurepreventie, hydromassage én manuele lymfedrainage. Over die laatste zegt ze: “Het lymfestelsel is de schoonmaakploeg van het lichaam.

”De Deense bioloog Emil Vodder (geboren in 1896) maakte in de jaren dertig van de vorige eeuw samen met zijn vrouw in Frankrijk grote stappen in de manuele lymfedrainage. Aanvankelijk werkte hij vooral met opgezette lymfeklieren in de hals. Vanaf de jaren zestig breidde de kennis zich uit en werd de behandelmethode steeds verder geïntegreerd in de westerse geneeskunde.

Het lymfestelsel doordringt net als het bloedvatenstelsel alle weefsels en organen. De twee systemen liggen vrijwel parallel aan elkaar, maar waar het bloed wordt rondgepompt, is het lymfestelsel eerder een stofzuiger en dus geen gesloten circuit.

In het stelsel circuleert ongeveer 3,5 liter lymfe. Over de reden waarom deze route in ons lichaam bestaat, zegt Inge van Trigt: “Elk druppeltje lymfe komt onderweg minstens één van de vijf- à zeshonderd lymfeknopen tegen, waarvan grote groepen daar liggen waar schadelijke stoffen het makkelijkst het lichaam kunnen binnendringen. Alleen al bij de hals liggen er ongeveer honderd en bij de darmen honderd à 150. Andere grote groepen liggen bij de lies, de oksel, het bekken, de bronchiën en de longen. In deze lymfeknopen wordt het lymfevocht gefilterd en worden bacteriën, virussen en giftige stoffen onschadelijk gemaakt.”

“Het lymfestelsel is de schoonmaakploeg van het lichaam”

Inge van Trigt

Wie is Inge van Trigt?

Inge van Trigt is eigenaar van massage- en natuurkundige therapiepraktijk Total Recharge Massage in Haarlem. Sinds 2004 is zij NGS Sportmasseur. Twee jaar later – na een verhuizing in 2005 naar Zwitserland – startte zij daar haar eigen praktijk. In 2009 voltooide zij de opleiding tot medisch masseur in Zwitserland. Haar klantenkring was al snel zeer uiteenlopend; van tri- en biatleten tot zwangere vrouwen en van Canadese 1.500 meter-lopers tot palliatieve patiënten. In 2014 is Total Recharge Massage verhuisd naar Haarlem, waarna Inge onder meer als sportverzorger verbonden raakte aan het hoofdklasse honkbalteam DSS/Kinheim in Haarlem. Ook begeleidt ze verschillende atleten bij internationale evenementen. De massages die Inge doet zijn voetreflexologie, bindweefselmassage, klassieke massage, hydromassage en manuele lymfedrainage. Sinds 2019 is zij eigenaar van de medische massageschool CFMM (Centre de Formation Massage Médical) in het Zwitserse Bienne.

Natuurlijke afvoer

Het lymfesysteem is opgebouwd uit verschillende territoria van waaruit elk druppeltje vocht een natuurlijke route volgt om zijn weg weer terug te vinden naar de hoofdbanen. Inge maakt de vergelijking met waterlopen in de natuur. “Waarom loopt het water van de Maas en de Rijn naar de Noordzee en niet naar de Middellandse Zee? Dit heeft te maken met de Europese waterscheiding. Het is een grens tussen twee stroomgebieden en zorgt voor een natuurlijke afvoer van het water. Verplaats dit beeld naar het menselijk lichaam en dan zie je dat het lymfesysteem ook zo is opgebouwd.

”Het kennen van de lymferoutes en hun richting is een belangrijk element van de manuele lymfedrainage. “Als je de routes kent, kun je een optimale afvoer bewerkstelligen door de juiste druk van hand- en vingergrepen te gebruiken. Je maakt vooral cirkelvormige bewegingen met duimen en handen over de huid zonder te glijden. Je draait de huid heel zachtjes met een druk van vaak niet meer dan zo’n 100 gram zodat de oppervlakkige vaten gestimuleerd worden. Een goede reiniging regelt het lichaam zelf door een sterk circulatiesysteem, rust, musculaire beweging en goede ademhaling. In dat geval kan het lymfestelsel naar behoren zijn werk doen. Grotere belasting van het lymfatisch stelsel komt bijvoorbeeld door stress, ziekte, verkoudheid, fysieke uitdaging of overmatig eten.

”Bij lymfedrainage worden dieper gelegen spierlagen vermeden. Grepen die worden gebruikt, zijn hand op hand, staande cirkels, acht vingers of vingertoppen, pompen, scheppen en verschillende combinaties. “Er worden geen tussenstoff en gebruikt, want glijden is uit den boze. De droge handen van de behandelaar op de huid verrichten hun werk.”

“In de lymfeknopen worden bacteriën, virussen en giftige stoff en onschadelijk gemaakt”

Contra-indicaties

Meer richting de genezende kant kan lymfedrainage heel goed worden ingezet als pre- of postoperatieve behandeling bij hoge bloeddruk, open wonden, neuro-vasculaire aandoeningen en traumatische aandoeningen. De behandelmethode kan beter niet worden toegepast bij acute ontstekingen, acute trombose, hemofilie, hartfalen, kanker, koorts en nierfalen. Relatieve contra-indicaties zijn onder andere lage bloeddruk en zwangerschap.

Naast het zorgen voor een sterker afweersysteem van de mens is manuele lymfedrainage volgens Inge ook een goede methode om rust te brengen in het lichaam. “In onze drukke maatschappij heerst veel stress. Men klaagt over een vol hoofd, vermoeidheid en angst. Vooral hoofd, gezicht, hals, borst en buik zijn regio’s die je preventief kunt behandelen. De lymfecapillairen staan onder invloed van het sympathische zenuwstelsel. Door de inzet van goed uitgevoerde handgrepen van de masseur, zullen de lymfecapillairen extra dankbaar hun werk doen!”