Rolf van Deursen (39) geeft bamboemassagecursussen bij MOOD in Amersfoort. “Bamboemassage is ontspannend en stimulerend. Mensen die een bamboemassage ontvangen vragen vaak: ‘Ben je al begonnen?’ Zo zacht kan het dus zijn”, zegt hij
In een grote ruimte van een voormalige tandpastafabriek in Amersfoort pakt Rolf van Deursen twee lange bamboestokken. Rolf is docent bij MOOD massageopleidingen, een opleidingscentrum dat hij zelf oprichtte. De fabriek past bij de stoere uitstraling van MOOD als perfect tegenwicht voor de voornamelijk vrouwelijke klantenkring. In een vorig leven was hij debiteuren–beheerder zakelijke markten bij Nuon. Hij was ook nog teamleider bij kledingmerk McGregor. “
Wat mij in het bedrijfsleven tegenstond, waren de vaste stramienen. Dat je al weet hoe het komende halfjaar eruit gaat zien. Ik ervaarde ook een gebrek aan diversiteit. In een kantoor waar je met drie à vier mensen samenwerkt die je dan dag in, dag uit ziet. Dat is niks voor mij.” Bij McGregor gaf Rolf ook trainingen en presentaties. “Dát vond ik leuk. Daar wilde ik meer mee doen. In het weekeinde werkte ik al als masseur in een sauna. Maar van werken als een zelfstandig zzp’er is het nooit echt gekomen omdat ik een vacature tegenkwam voor een massagedocent.” De carrièreswitch bevalt Rolf tot op de dag van vandaag.
Het opleiden van masseurs tot bamboemasseur past goed bij MOOD. “Masseurs zoeken vaak naar iets extra’s wat ze aan kunnen bieden aan hun klantenkring. Dat kan bijvoorbeeld een bamboemassage zijn.” Rolf zoekt in zijn opleiding naar de eigen inbreng van leerlingen. Juist de bamboemassage kan volgens eigen interpretatie worden toegepast. Het is een ontspannende massage, maar vooral ook stimulerend. De massage helpt in het bijzonder tegen vermoeidheid en stress. Het lichaam is na de massage in een betere conditie.
Rolf laat de bamboestokken door zijn handen glijden. “Het werken met een natuurproduct is een pré. Dit zijn stokken van echte bamboe. Je hebt ze ook geperst en gelijmd, die zijn steviger. De stokken zijn praktisch voor de masseur omdat er met de stok veel meer kracht gezet kan worden. Masseurs kunnen tijdens hun loopbaan last krijgen van hun handen. Met een bamboestok worden de handen ontlast.”
Er kan zacht gewerkt worden volgens een holistische visie. Of juist harder op een meer praktische manier. “Je kan er goed mee drukken, wringen en draaien. Net boven de schouders bijvoorbeeld. Op die manier is het een extra tool.”
Bamboemassage is een massage die uiterst geschikt is om er je eigen interpretatie aan te geven
De bamboemassage kent recent een revival door Nathalie Cecilia die vanuit Canada een soort van bamboemassage-imperium heeft opgezet. Ze verzorgt wereldwijd presentaties over de massage en verkoopt boeken en dvd’s. Rolf volgt die ontwikkeling met belangstelling.
Terwijl de massage eigenlijk al heel oud is”, weet hij. “Nathalie herontdekte het door een rugbyspeler die op haar tafel lag. Ze miste de kracht om hem goed te kunnen behandelen, maar ze had een stok in haar praktijkruimte liggen ter decoratie. Zo ontdekte ze een manier waarop ze wél kracht kon zetten op dat sterke lichaam.”
Het is niet alleen de kracht die door de stokken uitgeoefend kan worden die de massage uniek maakt. De wrijving van de bamboestok zorgt voor een pyro-elektrisch effect. “Daardoor ervaren mensen een diepere ontspanning. Je kunt stellen dat bamboe goed communiceert met de menselijke huid. Het is een krachtige houtsoort. Daarom ook gebruiken we geen eiken of beuken. Bamboe is veel dynamischer. Het neemt snel de lichaamswarmte op.”
et is belangrijk om ervoor te zorgen dat de spier goed opgewarmd is. “Door effleurage zijn de spieren goed ontspannen. Daarmee druk je de weefselspleten weg waardoor het gestagneerde bloed wegvloeit en er nieuwe voedingsstoffen bij de spier kunnen komen. Oefen je minder druk uit, dan werk je veel meer met het parasympatische zenuwstelsel. Door de elektriciteit die er vrij komt, raken mensen in een diepere ontspanning. Op die manier wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangezet en worden de organen gestimuleerd om te ontspannen.”
De contra-indicatie bij bamboemassage is niet anders dan bij andere massages, zegt Rolf. “Dat heeft ook te maken met de intensiteit. Als je heel rustig en opper-vlakkig werkt, vervallen bijna alle contra-indicaties. Gebruik je de bamboe-massage voor de diepe fricties, dan is het noodzakelijk om goede feedback te vragen. Dat moet je ook doen als de degene op de bank bloedverdunners of medi-cijnen gebruikt die het zenuwstelsel beïnvloeden.”
Rolf heeft eerst zelf ondervonden hoe de bamboemassage aanvoelt. “Ik was namelijk eerst vrij sceptisch. Ik dacht dat het een trucje was. Een louter commerciële massagevorm waarvan er veel zijn. Maat dat is het niet. Waar ik me direct over verbaasde, was dat het een heel zachte massage is. Leerlingen zijn ook altijd verbaasd. Van de kracht ervan en van de toepasbaarheid en de beleving. Mensen die worden gemasseerd met een bamboemassage vragen vaak: ‘Ben je al begonnen?’ Zo zacht kan het zijn.”
Het hangt van het oppervlak dat gemasseerd gaat worden, af welke stok er wordt gebruikt. “De grote stok van vijftig centimeter is vrij groot. Die van veertig centimeter is handzamer. Je kan die ook gebruiken om goed bij de monnikskapspier bij de nek te komen.”
De handvatting van de stok is belangrijk, zegt Rolf. “Het is nooit de bedoeling dat je ermee gaat beuken op het lichaam. Een goede handtechniek of geleiding is essentieel. Daarbij kan de masseur ook werken met olie, maar dat hoeft niet.Bamboemassage is laagdrempelig en kan ook worden gegeven over de kleding heen. Op die manier kan deze vorm van massage worden aangeboden bij bedrijven of evenementen. “Ik heb bijvoorbeeld een paar jaar geleden een presentatie gegeven over bamboemassage en zo’n massage ook gegeven op het podium.”
De variëteit aan massages is de laatste jaren flink toegenomen, maar MOOD biedt lang niet alles aan. “Dat doen we alleen als het past binnen de filosofie. En ook belangrijk: Is het wel echt iets nieuws? Bij medical taping zijn er veel verschillende vormen. Dan is het weer een ander stikseltje dat dan weer nét een andere werking heeft en dan is er weer een nieuwe massagevorm. Als cursist weet je dat eigenlijk niet. Dat is dan zonde van het geld. Bij MOOD kijken we daar kritisch naar.”
MOOD accepteert de beide uitersten van de massagewereld. “We leiden niet alleen de sportmasseurs voor de sportvereniging op, maar ook de mensen die werken met lotusbloemen naast een Boeddhabeeld.” Rolf vindt het belangrijk dat de leerling zijn of haar eigen draai aan de massage kan geven. “Een van onze eerste slogans was ‘create yourself’. Daar bedoelen we mee: ‘kijk naar wie je bent als masseur’. Het is bij MOOD niet de bedoeling om slechts het protocol af te werken. “Een masseur moet in staat zijn om zijn of haar eigen keuzes te maken.” De slogan van MOOD is nu: ‘Het mooiste wat je kan worden, is jezelf’. “Ik wil niet dat de leerlingen een kopie worden van mijzelf. Bamboemassage is een massage die uiterst geschikt is om er je eigen interpretatie aan te geven.”
De wrijving van de bamboestok zorgt voor een pyro-elektrisch effect