Veel stress, een vol hoofd, slapeloosheid of gewoon even helemaal uitgeput. Het zijn allemaal redenen om eens te kiezen voor een ontspannende massage. Alles even loslaten en weer tot rust komen lukt vooral tijdens een ayurvedische massage, weet Isabelle Meuleman van het WellnessInstituut.
Tijdens een ayurvedische massage wordt namelijk gebruikgemaakt van een snelle vorm van masseren, waarbij de energiebanen worden opgewarmd. “In tegenstelling tot een klassieke massage wordt het hele lijf gemasseerd. We nemen alles mee: van de voeten tot aan het hoofd. Er wordt niet gewerkt op de spieren, maar op de energiebanen. Het is een snelle en vluchtige vorm van masseren, wat ervoor zorgt dat je de masseur eigenlijk niet kunt bijhouden. Dat dwingt tot ontspanning, omdat je de controle echt even moet loslaten”, vertelt Isabelle.
De ayurvedische massage is daarom vooral bedoeld voor mensen die niet lekker in hun vel zitten of veel stress ervaren. “Soms is het dan tijd om even iets anders te proberen om dingen los te kunnen laten. Ook een nieuwe levensfase, bijvoorbeeld na een verhuizing of het overlijden van een naaste, kan soms zorgen voor een vol hoofd en bijkomende vormen van stress. Het is belangrijk om daar weer een goede balans in te kunnen vinden.”
Die balans kan mede door de ayurvedische massage weer worden teruggevonden, weet Isabelle, docente bij het WellnessInstituut. “Je kunt door deze massagevorm even in een soort van trans raken. Het is echt een moment voor jezelf, waarbij je goed ontspant. Het zelf herstellend vermogen van het lichaam is groot, maar soms is de dwang tot herstel ook belangrijk. Daar zorgt deze massage voor.”
Wat dat betreft zijn de reacties na afloop van een ayurvedische massage ook heel divers. “Soms volgt er een fysieke ontlading, zoals bijvoorbeeld huilen of duizelig worden. Maar dat hoeft zich niet per se zo te uiten. Er zijn ook mensen die zich weer in balans voelen na afloop van de massage, maar die dat verder niet laten zien. Wel merk je altijd een bepaalde vorm van ontlading.”
“Er wordt niet gewerkt op de spieren, maar op de energiebanen”
Bij de ayurvedische masage wordt warme kruidenolie gebruikt. Bij de keuze voor de kruidenolie wordt rekening gehouden met de dosha van de cliënt en zijn of haar specifieke klachten.
Die ontlading kan volgens Isabelle ook leiden tot bezinning. “Eigenlijk is het een kwestie van een diepe zucht slaken en weer verder gaan. Daar zorgt deze massage voor: je gaat van een diepe vorm van ontspanning weer terug naar het normale leven en pakt alles weer op.”
Toch is de ayurvedische massage niet voor iedereen geschikt. “Het is wel iets wat bij je moet passen. Deze vorm van massage hoort bij de ayurvedische leefwijze. Daar leer je voorafgaand aan zo’n massage ook meer over. We leggen altijd het een en ander uit ver de herkomst van de leefwijze, de verschillende menstypes en dergelijke. Bij sommige mensen werkt dit heel goed, maar er zijn ook mensen bij wie andere dingen beter werken om even tot rust te komen. Het is dus echt een kwestie van uitproberen.”
Wel staat het iedereen vrij om deze vorm van massage eens te proberen. De ayurvedische massage is bedoeld voor iedereen: gezond of ziek, oud of jong. “In principe zijn er geen redenen waarom je deze massage niet zou mogen ondergaan. Natuurlijk moeten de bekende contra-indicaties altijd in acht worden genomen. Zo is de massage niet geschikt tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, bij kanker of bij koorts. Maar dat spreekt eigenlijk wel voor zich”, zegt Isabelle.
De ayurvedische massage is een van de behandelmethoden binnen het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem ayurveda. Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig en gezondheidssysteem. Het is een duizenden jaren oud holistisch systeem afkomstig uit India en betekent kennis (veda) van het leven (ayur).Ieder mens wordt geboren met een eigen unieke combinatie van de vijf elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether) en de drie bio-energetische krachten (vata, pitta en kapha). Wanneer deze combinatie door onze manier van leven verstoord wordt, raken we uit balans. De ayurveda is erop gericht om de balans tussen de drie bio-energetische krachten – ook wel de dosha’s genoemd – te herstellen.
De dosha’s vata, pitta en kapha spelen daarom een belangrijke rol in de ayurveda. Alles (mensen, seizoenen en dergelijke) kan worden beschreven in de termen van deze drie dosha’s. Gezondheid betekent dat de drie dosha’s vata (ether en lucht), pitta (vuur en water) en kapha (water en aarde) in balans zijn, de uitscheidingsproducten goed zijn, de geest rustig en in balans is en de weefsels normaal functioneren. De ayurvedische massage heeft een reinigend effect, ontspant, voedt en balanceert fysiek en geestelijk. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam en de geest worden met de massage gestimuleerd. De massage kenmerkt zich doordat er rekening wordt gehouden met de constitutie van de persoon (dosha/prakruti) en zijn of haar specifieke klachten (vrikuti).
De doelen van de ayurvedische massage zijn als volgt:
Voordat je kiest voor een ayurvedische massage, is het echter wel belangrijk dat cliënten weten dat het echt iets anders is dan een klassieke massage. “Normaal gesproken ga je naar een masseur voor bijvoorbeeld een rug- of nekmassage. Dat duurt vaak maar een halfuurtje. Omdat we bij de ayurvedische massage het hele lichaam masseren, zijn afspraken van anderhalf tot twee uur gebruikelijk. Dat is naast de vorm van masseren een groot verschil. Ook wordt er over het algemeen veel meer olie dan normaal gebruikt.”
Isabelle noemt deze massagevorm daarom ook een vorm van ‘beleving’. “Het is echt iets wat je meemaakt. Door het ontspannende karakter kan het ontzettend fijn zijn. Het is voor sommige mensen echt een goed hulpmiddel om weer in balans te komen. Voor masseurs, en zeker voor wellnessmasseurs, is het daarom een mooie toevoeging aan hun pakket. Het aanbieden van diverse massagevormen maakt dat je iedere klant als individu kunt benaderen. Je kunt zodoende iedereen helpen met het verminderen van zijn of haar klachten.”