Het examen. Zo lang naar toegeleefd, en binnen een paar uur was het voorbij. Met als beloning het diploma tot masseur. Maar hoe zat het ook alweer met die kuitspier, Balinese kokosolie of hygiëne? Om ieders geheugen even op te frissen, nemen we een vraag uit het examen door.
A. Reibmayer
B. Hoffa
C. Müller
D. Mezger
Ga snel naar de Facebook pagina om het juiste antwoord te geven!
Velen zullen zich bij het lezen van deze vraag afvragen waarom het zo belangrijk is om deze vraag goed te beantwoorden. Terecht, je gaat er zeker niet beter door masseren. Maar met wat meer achtergrondgegevens van bovengenoemde personen kun je de sporter/cliënt wel uitleggen waarom je bepaalde massagehandelingen op een bepaalde manier uitvoert, hoe het werkt en wat het effect is.
Massage is zo oud als de mensheid. Beschrijvingen van massage zijn al drieduizend jaar voor onze jaartelling in China gevonden en daarna ook in India, Griekenland en het Romeinse Rijk. Uit de periode daarna is minder bekend over massage. De geest werd belangrijker gevonden dan het lichaam.
In de renaissance zien we een opbloei op allerlei gebieden, ook medisch gezien. Het gevolg hiervan was dat ook de massage her-leefde. In Frankrijk (rond 1780) en in Zweden (rond 1800) verschenen publicaties met theoretische verklaringen over oefeningen en massage. De belangrijkste persoon in deze was Per Ling (1776-1839), die de heerontdekker van de massage wordt genoemd.
Aan het eind van de negentiende eeuw werden door onze landgenoot Dr. Mezger (1838-1909) de handgrepen uit de Franse school met de theoretisch kennis vanuit Zweden in praktijk gebracht. Hij wordt dan ook gezien als de grondlegger van massage in Nederland, waarbij de tot die tijd geldende verklaring van de werking van massage verkregen werd uit het mechanisch effect.
Aan het mechanisch effect van de massage kunnen we verder de reflectoire, de chemisch-biologische, bio-energetische en de psychische verklaring toevoegen. De combinatie hiervan, aangevuld met de kennis van het menselijk lichaam nú, geven aan dat massage zijn positieve invloed heeft op het lichaam.
In het rijtje van de vraagstelling komen we verder Reibmayer tegen, voor de meesten wel bekend om ‘de methode-Reibmayer’. Deze wordt gebruikt bij het intermitterend drukken op de extremiteiten, namelijk proximaal beginnen om ruimte vrij te maken voor het verplaatsen van distaal gelegen vocht. Een mechanische gedachte.f
Hoffa (1893) schreef het boek Technik der Massage. Hij werkt hierin de vijf handgrepen van de Franse School uit, gebaseerd op de mechanische verklaringen.
Müller (1915), reumatoloog van beroep, werd bekend om zijn uitbreidingswetten. Bij spanning van een spier en spierverhardingen kunnen elders klachten ontstaan, onder andere in gewrichten. Andersom kunnen we ook redeneren. Massage van de spier is van groot belang. Hij gaf dus een meer reflectoire verklaring van de massage.Dit alles brengt ons op antwoord C: Müller. Alle andere personen geven aan de werking van de massage een mechanische verklaring.