Aromatherapie en massage zou je kunnen zien als een twee-eenheid. In feite is het vak met toepassingen op de huid gestart in Engeland. Het was de huidtherapeute en schoonheidsspecialiste Margarite Maury die de grote voordelen van essentiële oliën voor de huid ontdekte.
Het lijkt enigszins overbodig om op Allesovermassage.nl reclame te maken voor massage, maar de toevoeging van essentiële oliën kan een massage nog doeltreffender maken. Bij een aromatherapeutische massage is er in feite een dubbele werking: via de huid en via inhalatie van de geur.
De doelen van een aromatherapiemassage zijn:
De massage op zich is meestal al verwarmend en verbetert de doorbloeding. Ook geeft massage ontspanning (en stimulering) van met name het spierweefsel. Massage met gebruik van essentiële oliën kan deze werkingen versterken en geeft daarbij altijd een geurcomponent. De invloed van geur is niet te onderschatten.
Voor pijnverdoving, jeukstilling en koeling worden oliën ingezet als pepermunt, kruizemunt, geranium en verschillende citrusoliën.
Verwarmende oliën zijn bijvoorbeeld rozemarijn, kajeput, tijm, kaneel, gember en zwarte peper.
Rozemarijn (Salvia rosmarinus)
Dé olie voor een verbeterde doorbloeding. Energetisch gezien is rozemarijn binnen de aromatherapie de keuze als de persoon niet meer enthousiast kan worden of als het ‘heilige vuur’ is gedoofd of ‘opgebrand’. Dat gebrek aan energie is ook vaak te zien in de bloedcirculatie. Deze mensen kunnen zich niet meer opwarmen en er ontbreekt kracht en vreugde. Rozemarijn vuurt aan, schenkt energie, stimuleert de bloedsomloop en ‘doorwarmt’ het bloed. Er zijn therapeuten die beweren dat rozemarijn bloedarmoede kan voorkomen. Als jonge vrouwen bloedarmoede hebben, hun gelaatskleur bleek is en de bloedsomloop zwak, dan helpt rozemarijn; het pakt de bloedarmoede aan, stabiliseert een lage bloeddruk en verbetert de circulatie. Rozemarijn doorwarmt het lichaam en psyche met zijn aromatische, vurige wezen. Rozemarijn bezit als het ware de kracht om mensen weer rechtop te zetten, verdrijft lethargie en geeft weer plezier aan het leven.
Tijm (Thymus vulgaris)
Ook hier hebben we te maken met een uitstekende olie die in de massage een goede toevoeging kan zijn. Net als rozemarijn doorwarmt tijm het weefsel en de psyche. Het geeft een meer gelijkmatige warmte zoals de gloed van een vuur. Rozemarijn is meer het vuur zelf. Deze warmte doordringt naast de huid en spierweefsel, ook de luchtwegen. Op psychisch niveau komt deze warmte overeen met aandacht, opmerkzaamheid en waardering. Gebrek aan psychische warmte, aandacht of fysieke koude kunnen leiden tot vatbaarheid van de luchtwegen voor infecties. Als hoofdsymptoom vormt zich dan taai, vaak vies ruikend slijm, dat niet kan worden weggehoest. Tijm geeft de noodzakelijke warmte om het taaie weefsel (en slijm) te doordringen en vloeibaar te maken of een ‘koude’ kramp op te lossen.
Tijm en rozemarijn behoren tot de aromatische lipbloemige familie. Ze zijn beide doorwarmend. Waar rozemarijn dus vurig en explosief werkt, is tijm meer gelijkmatig en mild doorwarmend.
Gember (Zingiber officinale)
Gember is een olie voor de mens, die altijd koud is met een neiging naar winterhanden en -voeten. De mens die daardoor verstijft en de beweging tot het minimum beperkt. Dit is een echte ‘winter’ olie. De essentiële olie van gember is verbazend zacht voor de huid (in tegenstelling tot het CO2-extract dat pittig op de huid kan zijn). Gember verwarmt bij koude en is een goede ondersteuning bij pijn. Bij klachten als jicht en (chronische) spierpijn is gember een warme toevoeging aan de basis van vette plantoliën.
Essentiële oliën moeten altijd worden verdund in een zogenaamde dragerolie. En dat is maar goed ook, anders kan er niet mee worden gemasseerd. Puur op de huid geeft een risico op huidirritatie. Daarom is het belangrijk altijd een natuurlijke basis te nemen. Bijvoorbeeld een kwalitatief goede amandelolie, kokos of een druivenpitolie, maar nooit een synthetische basis want vette plant oliën zijn een weldaad voor de huid, herstellend en hydraterend.
Bij weinig kennis of ervaring met het maken van een zelfgemaakt massagemengsel is het aan te raden een start te maken met een 1% verdunning. Concreet wil dat zeggen ongeveer 20 druppels essentiële olie op 100 ml ‘drager’ olie. Op de kwetsbare huid zoals bij jonge mensen en de gezichtshuid halveert u de dosering.
Rijpkema, H. – Aromecum, Van Absint tot Zonnebloem, 11de druk, SANGO 2024