In dit artikel deelt Drs. Harmen Rijpkema waardevolle adviezen over babymassage en het gebruik van natuurlijke plantoliën om de gevoelige babyhuid te beschermen en te verzorgen. Door de dunnere huid van baby's is het belangrijk om milde, veilige oliën te gebruiken zoals kokos- en calendula-olie. Deze oliën hydrateren de huid, helpen bij het verminderen van ontstekingen, en bevorderen wondgenezing. Babymassage met deze oliën versterkt niet alleen de ouder-kindband, maar bevordert ook de slaap en vermindert fysieke spanningen bij de baby. Het artikel biedt praktische tips voor een rustgevende massage-ervaring, zoals het kiezen van het juiste moment en een warme omgeving.
De huid van een baby is opvallend anders dan die van een volwassene. Met een dikte die ongeveer 30% minder is, heeft de babyhuid een veel dunnere epidermis en stratum corneum. Dit betekent dat de beschermende barrièrefunctie nog niet volledig is ontwikkeld. Dat maakt de huid van een baby gevoeliger voor beschadigingen en irriterende stoffen. Bovendien verliest de babyhuid sneller vocht door een verhoogd trans epidermaal waterverlies (TEWL), wat leidt tot een grotere vatbaarheid voor uitdroging (Nangia et al., 2015). De zuurgraad (pH) van de babyhuid is bij de geboorte vaak neutraler of zelfs alkalisch, in tegenstelling tot de meer zure pH van volwassen huid, hetgeen bijdraagt aan bescherming tegen pathogenen (Sharma et al., 2023).
Juist door deze kwetsbaarheid is het essentieel om voorzichtig te zijn met wat je op de babyhuid aanbrengt. Chemische stoffen kunnen gemakkelijk in het lichaam van een baby worden opgenomen, met mogelijk negatieve effecten. Plantoliën vormen een veilige en effectieve optie voor de verzorging van de babyhuid. Deze oliën, zoals kokosolie, lijken dankzij hun organische oorsprong sterk op ons eigen huidvet (sebum) en bevatten voedingsstoffen die de huid voeden en beschermen (Agero & Verallo-Rowell, 2004).
Kokosolie wordt al eeuwenlang gebruikt als huidverzorgingsproduct in regio’s als Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Dankzij de verzadigde vetzuren, zoals laurinezuur en myristinezuur, biedt kokosolie niet alleen uitstekende hydratatie, maar heeft het ook ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Dit maakt het ideaal voor de verzorging van baby’s met eczeem of een droge huid. Kokosolie trekt snel in de huid zonder een vette laag achter te laten. Daarom is het perfect voor dagelijks gebruik, inclusief babymassages (Agero & Verallo-Rowell, 2004).
Een andere waardevolle olie voor de gevoelige babyhuid is calendula-olie. Deze olie, afkomstig van de bloemen van de Calendula officinalis, staat bekend om zijn ontstekingsremmende en huidherstellende eigenschappen. Calendula-olie wordt vaak gebruikt om huidirritaties zoals luieruitslag te behandelen. Onderzoek toont aan dat de bioactieve verbindingen in calendula, zoals terpenoïden en flavonoïden, helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van wondgenezing. Daardoor is de huid beter beschermd tegen invloeden van buitenaf (Preethi et al., 2021).
Een effectieve manier om de voordelen van deze oliën te benutten is door middel van een babymassage. Dit is niet alleen goed voor de huid, maar versterkt ook de band tussen ouder en kind. Een babymassage biedt tal van voordelen, zoals het bevorderen van de slaap, het verminderen van fysieke spanningen en het stimuleren van de spraak- en taalontwikkeling.
Het gebruik van natuurlijke plantoliën in de verzorging van de babyhuid, gecombineerd met een liefdevolle babymassage, kan een wereld van verschil maken.
Drs. Harmen Rijpkema is medisch antropoloog en aromatherapeut. Hij is werkzaam bij Stichting Aromatherapie & Natuurlijke Gezondheidszorg Ontwikkeling (www.stichtingaromatherapie.nl) en adviseur bij Chi Natural Life. Harmen is auteur van vele artikelen en diverse boeken over aromatherapie, waaronder het Aromecum waarvan eind 2024 de 11de druk is zal verschijnen. Met meer dan 35 jaar ervaring in aromatherapie geeft hij diverse cursussen en opleidingen rondom dit bijzondere thema.