Artikelen

Oppassen voor blessures na lange coronabreak

Door de coronaperiode zijn veel voetballers lang inactief geweest. Dat heeft gevolgen voor het lichaam. Hoe kunnen verzorgers helpen om een blessuregolf te voorkomen? Cijfers liegen niet en in de Bundesliga houden ze alles bij. De profcompetitie van onze oosterburen hervatte het seizoen na de coronacrisis van afgelopen voorjaar nog wél in tegenstelling tot de eredivisie. En dus verschenen de spelers van Bayern München, Borussia Dortmund en al die andere clubs in mei weer aan de aftrap. Het gevolg: veel blessures. Want tussen de eerste goede training met contactmomenten tussen de spelers en de eerste wedstrijd zat maar een heel kort tijdsbestek. De bekende inspanningsfysioloog Raymond Verheijen had zijn telraam er al bij gepakt en dr. Joel Mason rapporteerde in zijn blog: ‘De bewegingswetenschapper in Duitsland ziet het aantal blessures per wedstrijd in het eerste speelweekeinde direct omhoogschieten.’

Massage goed voor immuunsysteem

Een goed werkend immuunsysteem is van levensbelang. Het nieuwe coronavirus heeft dat eens te meer laten zien. Op mensen met een sterk immuunsysteem heeft het virus veel minder vat dan op mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Bamboemassage bezig aan een opmars in Nederland

Als kind in Suriname groeide Christina Soemarnie Blei­Amatdoelrasit op met bamboe. Ze speelde ermee, ze at de scheuten in heerlijke Javaanse stoofpotten en ze leerde er van haar pleegmoeder mee masseren. In Nederland is ze daarmee doorgegaan en ze merkt dat collega­masseurs en cliënten langzaam maar zeker net zo enthousiast worden van bamboemasssage als zijzelf. “Bamboe is een perfect hulpmiddel om masseurs te ontlasten”, vertelt ze.

Sportpsycholoog Marjolein Torenbeek over het motiveren van sporters in corona-tijd

Ook de sportwereld lijdt onder de coronamaatregelen. Door restricties mag er nauwelijks gesport worden, waardoor teams uiteenvallen en de motivatie van de individuele sporter ver te zoeken is. Ook voor masseurs is er een andere situatie ontstaan. Sportpsycholoog Marjolein Torenbeek adviseert momenteel veel coaches en sporters over hoe ze om kunnen gaan met de situatie.

Herstel na inspanning

Als je gesport hebt moet je daarvan herstellen. Voeding vormt een belangrijk onderdeel in het herstel. In dit artikel zal ingezoomd worden op de rol van koolhydraten, eiwitten, vocht en alcohol in het herstelproces na inspanning.

Online scholing voor wellnessmasseurs: het maken van een cliëntendossier en de effecten van een massage

In deze online scholing ‘Het maken van een cliëntendossier en de effecten van een massage’ ga je actief aan de slag met het NGS-clientendossier. Voor een aantal wellnessmasseurs is dat al even geleden. Hoe zit het ook alweer?

Aangifte Inkomstenbelasting (IB) als ZZP-er: zelf doen of liever uitbesteden?

De Aangifte Inkomstenbelasting (IB) voor ZZP-ers, kun je die beter zelf doen of is het slimmer om die uit te besteden? Vraag het 5 zelfstandig ondernemers en de kans bestaat dat je er vijf verschillende antwoorden op krijgt.

Het Skelet

Het examen. Zo lang naar toegeleefd, en binnen een paar uur was het voorbij. Met als beloning het diploma tot masseur. Maar hoe zat het ook alweer met die kuitspier, Balinese kokosolie of hygiëne? Om ieders geheugen even op te frissen, nemen we een vraag uit het examen door.

Wees niet bang voor de fysiotherapeut

Samenwerken in de sportzorgketen. En dan vooral met de sportfysio-therapeut. Dat hoor je als sport(zorg)masseur steeds vaker. Het kan nuttig zijn, zo’n samenwerking. Of het nu bij een sportvereniging is of in een praktijk. Ieder heeft zijn eigen specialiteit en op papier vullen de fysio en de masseur elkaar uitstekend aan in kennis en kunde. Maar hoe doe je dat eigenlijk, samenwerken? Waar begin je? En zit die fysiotherapeut wel op jou als sportzorgmasseur te wachten? Carmen Eelman, bestuurslid van het NGS en zelf zowel sportmasseur als fysiotherapeut, geeft antwoord op deze vragen.

Indiase hoofdmassage “Door meditatie, yoga, reiniging en voeding kun je meer bij jezelf blijven”

Isabelle Meuleman van WellnessInstituut de Veluwse Bron is kenner van de Indiase hoofdmassage. Een massage die voor balans zorgt in tijden van werkdruk en prestatiestress. “Het ontspant en voedt, fysiek en geestelijk.”

Rompstabiliteit en zijn trainbaarheid

De spieren van de romp houden onze rug recht tegen de zwaartekracht in, beschermen onze vitale organen, helpen bij een efficiënte ademhaling, bieden een stabiele basis bij het bewegen van de extremiteiten, maar leveren ook kracht bij het voortbewegen. Dit kunnen subtiele contracties zijn die de rug tijdens rustig bewegen stabiliseren, maar ook krachtige contractiepatronen bij een explosieve beweging als bij het trappen of het gooien van een bal. Welke activiteit de spieren moeten leveren, is afhankelijk van onnoembaar veel aspecten. Dat de context en het doel van de beweging een essentiële rol spelen, is van enorm groot belang. In dit artikel ga ik nader in op deze zaken om uiteindelijk tot een aantal praktische handvatten te komen. Rik Geus is master in de sportfysiotherapie en senior fysiotherapeut bij Salvedo Health Clinic. Daarnaast is hij regiocoach NVFS en gastdocent bij de masteropleiding Sportfysiotherapie, Hogeschool Utrecht.

Live webinar 'Administratie opzetten als (startende) ZZP'er'

Aromatherapie: prachtig en veelzijdig, als je weet wat je doet

Jeneverbes is een goede olie bij spierpijn. Van eucalyptus gaan je luchtwegen open en mandarijnolie montert je op. et zijn slechts drie voorbeelden van etherische oliën die worden gebruikt in de aromatherapie. Aromatherapie is een vorm van complementaire geneeskunst en ook in de massagewereld is het gebruik van etherische oliën niet meer weg te denken. Wie meer wil weten kan een aanvullende scholing volgen. Doen, zegt voormalig docente Reina Welling. “Aromatherapie is prachtig en veelzijdig, maar je moet wel weten wat je doet.”

GGZ-appwijzer

Jaar afsluiten: hoe doe je dat als ZZP’er?

Ga je het jaar afsluiten of ben je benieuwd hoe dat werkt als ZZP’er? Het kan de eerste keer eenvoudig lijken of er veel op je afkomt. En heb je het al vaker gedaan, maar kun je wel weer een geheugensteuntje gebruiken? Wij zetten voor je op een rij wat de jaarafsluiting is, hoe je die doet en welke belangrijke gegevens je daarbij nodig hebt. Dus zoek je een checklist, een stappenplan of wil je gewoon meer weten over wat erbij komt kijken als je als zelfstandige het (boek)jaar moet gaan afsluiten? Wij zetten het voor je op een rij en leggen je uit hoe je dat op de juiste manier doet. Zo weet je zeker dat je dit jaar netjes afrondt, en dat je volgend jaar weer goed van start kunt gaan.